Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": linduška a rehek

Seriál "Opeřenci na výsypkách": linduška a rehek



Vyvěšeno: 9. 7. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 62-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": linduška a rehek

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérským ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.


IMG_3895-CR2_DxO_DeepPRIME.jpgLinduška úhorní
(Anthus campestris)

Ve srovnání s ostatními linduškami působí linduška úhorní velmi světlým dojmem. Na hlavě má nápadný nadočnicový světlý proužek. Výraznější jsou na křídlech tmavé střední krovky s kontrastním světlým lemem. Mladí ptáci mají výrazněji čárkovaný hřbet a hruď. Většinu času tráví na zemi, rychle běhá a při zastávkách v běhu se vztyčuje na vysokých nohách a vzpřímeně pozoruje okolí. O lindušce úhorní nelze říci, že by se běžně vyskytovala na celém území ČR, Podkrušnohoří je oblast, kde se vyskytuje a hnízdí. Na Severočeských dolech, na vnitřní výsypce, odstavených důlních provozech se pravidelně každoročně objevuje. Jedná se o tažný druh, na zimu odlétá do zimovišť, do Afriky, Arábie a přední Asie. V letech 1973-77 hnízdilo u nás odhadem 100 až 200 párů, v období 1985-89 už méně než polovina – pouze 40 až 80 párů a v současnosti jen 30 až 60 párů. Proto patří linduška úhorní v Červeném seznamu ČR mezi kriticky ohrožené druhy.


P6057304-ORF_DxO_DeepPRIME (2).jpgRehek zahradní
(Phoenicurus phoenicurus)

Rehek zahradní přilétá do střední Evropy v první polovině dubna, zimovištěm je subsaharská Afrika. V České republice hnízdí rovnoměrně, tedy i ve vyšších nadmořských výškách. Odlétá v září až první polovině října. Vyhledává světlý listnatý nebo smíšený les, z jehličnanů upřednostňuje borový les před smrkovým, dále zahrady a parky, aleje a sady. Rehek zahradní rád osidluje budky. Budky, které jsou vyvěšovány na podzim nebo které jsou umístěné trvale, si již v zimním období vyhlédnou sýkory koňadry a zabírají si ji ještě před příletem rehků ze zimovišť. Výrazně slabší rehek pokoušející se budku obsadit bývá sýkorou i nezřídka usmrcen. Proto, budeme-li chtít, aby budku obsadil rehek zahradní, je lépe ji vyvěsit až na konci dubna. Na Severočeských dolech, dolech Bílina se vyskytuje na všech výsypkách, včetně vnitřní, kde s oblibou obsazuje instalované budky.

 

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 4. 07. 2023 8:01