Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": kukačka a krutihlav

Seriál "Opeřenci na výsypkách": kukačka a krutihlav



Vyvěšeno: 16. 7. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 64-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": kukačka a krutihlav

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérským ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.


P5216011-ORF_DxO_DeepPRIME.jpgKukačka obecná
(Cuculus canorus)

Kvůli svému poněkud tajemnému způsobu života, dlouho neprobádané rozmnožovací strategii a charakteristickému volání, se kukačka obecná těšila odjakživa zájmu lidí a sloužila v různých interpretacích jako objekt lidové slovesnosti a literatury. Samci se na jaře ozývají pronikavým a mnohokrát opakovaným „ku-ku“, které dalo kukačce jméno v mnoha světových jazycích. S kukačkou se v létě setkat v řadě biotopů severní Afriky, Evropy, včetně České republiky a Asie. Na území Severočeských dolů, dolů Bílina se lze s kukačkou setkat na obou výsypkách i ve vnitřních prostorách dolů. Jedná se o tažný druh se zimovišti v subsaharské Africe. Do České republiky přilétá v dubnu a odlétá v druhé polovině srpna. Pobývá zde v závislosti na přítomnost hostitelských druhů, vesměs menších hmyzožravých pěvců. Samice v období snášení vyhledává vhodná hostitelská hnízda a klade do nich vlastní vejce, zpravidla po jednom vejci do každého hnízda. Vejce kukačky obecné jsou barevně velmi variabilní, díky tomu je vejce kukačky podobné vejcím hostitelského druhu, zpravidla je o něco větší. Veškerou rodičovskou péči přenechává hostitelům, sama se již tohoto nezúčastní. Mladá kukačka v hnízdě má velké nároky na potravu, z toho důvodu se v hnízdě zbaví konkurence, tj. mláďat hostitele. Krátce po vylíhnutí na svůj hřbet nabere vejce i mláďata a vyhází je z hnízda ven.


P4255084-ORF_DxO_DeepPRIME (2).jpgKrutihlav obecný
(Jynx torquilla)

Krutihlav obecný s oblibou obsazuje hnízdní budky i za cenu, že již hnízdícího ptáka vyžene, a dokonce zlikviduje jeho výstelku i s vajíčky či mláďaty. Vrací se totiž ze zimovišť v Africe v době, kdy již některé druhy u nás hnízdí. Při narušení jeho hnízda, například otevřením budky, zaujme typický obranný postoj, při kterém syčí, naježí peří na temeni, a přitom kroutí hlavou, podle čehož vznikl český název krutihlav. Dokáže hlavu otočit i o 180 stupňů. Krutihlav je jediným, přísně tažným druhem šplhavce v Česku, kde hnízdí hlavně v nižších polohách, ale i vysoko v horách. Přílet probíhá od března do dubna, odlet v srpnu a září. Vyhledává světlé listnaté a smíšené lesy, žije i v remízcích, sadech nebo křovinách s jednotlivými stromy. Na území Severočeských dolů, výsypky dolů Bílina přilétá a pravidelně hnízdí.

 

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 4. 07. 2023 8:01