Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Stezka Českem – přechod Krušných hor

Stezka Českem – přechod Krušných hor



Vyvěšeno: 29. 2. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 12-2024

IMG_9116.jpgStezka Českem – přechod Krušných hor

Stezka Českem je první oficiální přechod přes území naší krásné země. Jak je možné vyčíst i z oficiálních stránek – Stezku Českem může jít opravdu každý. Trasa lemuje hranice České republiky, připojit a skončit se dá tedy úplně kdekoliv. Většina cest vede navíc po značených úsecích, nemusíte se tedy bát, že někde zabloudíte. Pokud nechcete cestovat daleko, stačí dojet do Krušných hor, které máme doslova za humny, a vyzkoušet trasu vedoucí tímto úsekem.

Jak to celé začalo?

Stezka Českem je nekomerční projekt party nadšenců, kteří se spojili s Klubem českých turistů a společně vám nabízí možnost vyrazit na krásnou a zajímavou cestu přes celou naší republiku. Zakladatelem je Martin Úbl, který stojí za vytvořením stezky vedoucí podél hranic České republiky. Poprvé se myšlenka založení Stezky Českem v jeho hlavě zrodila v roce 2019, když se sám vydal na velmi náročnou trasu vedoucí kanadskou divočinou Skalistých hor s názvem Great Divide Trail. Ta má mimochodem 1 200 kilometrů. Úbl byl pro mnohé turisty velkým vzorem, slýchal však, že tak náročné zahraniční trasy nejsou nic pro ně. Předával tedy tipy na dvoudenní přechody našich pohoří, cítil však, že to není ono. Když tak na své cestě procházel kanadskou krajinou, napadlo ho, že by dávalo logiku chodit v Česku podél hranic. Tímto proto dodal cíl každému, kdo se rád toulá po přírodě.

Stezka Českem má několik etap

Obecně lze Stezku Českem rozdělit do dvou hlavních etap. Severní větev, zahrnující hranice republiky od západu, přes sever až po východ a Jižní větev, táhnoucí se od východu přes jih až po západ (či naopak, záleží, odkud se vydáte). Trasa je také vedena nejzápadnějším a nejvýchodnějším bodem České republiky. Etapy na sebe kontinuálně navazují. Mně osobně, jako nadšené turistce, nemohlo uniknout, že místy v Krušných horách, které mám srdci nejblíže, prochází Stezka Českem.

Kudy se máte tedy vydat?

Přechod hlavního hřebene Krušných hor měří přes 150 km. Vše začíná v Božím Daru výstupem na nejvyšší vrchol Krušných hor, Klínovec. Z Klínovce putujeme přes městys Kovářská až k vodní nádrži Přísečnice. Odtud pokračujeme přes obec Horu Sv. Šebestiána, ze které klesáme až na Lesnou. Dalšími důležitými milníky jsou Klíny a vodní nádrž Fláje. Věřte nebo ne, ale další úsek nás dovede z Flájí až na Cínovec, odtud pak pokračujeme na Komáří hůrku. Tady ale ještě nekončíme, pohoří se odtud začíná pomalu zvedat a přibývá výškových rozdílů a po vstupu do CHKO Labské pískovce se krajina mění definitivně. Jeden z nejdelších úseků celé trasy končící pod Děčínským Sněžníkem před přívozem u Labe. Celou mapu si můžete stáhnout do svého chytrého telefonu.

Mohu na trase i přenocovat?

Pokud jste již zdatnější turisté, budete si přát strávit noc přímo v přírodě. Mnoho z nás hledá v přírodě únik, žádné plány, žádné zamluvené chaty, alespoň chvíli fungovat tak, jak se nám chce. Dojít kam potřebujeme, přespat kde se to zrovna hodí. Nikdo z nás ale nechce být probuzen ochránci přírody a hned po probuzení zaplatit nemalou částku za to, že složil hlavu na jehličí. Důležité je tedy vždy zjistit, zda se vyskytuji v chráněné oblasti, popřípadě jakým stupněm je chráněna a být připraven na možná omezení. Více se dozvíte v článku zde.

Pokud nejste však takový dobrodruh a máte rádi plán, je v pořádku a možná i vhodnější, naplánovat jak cestu vaší trasy, tak i místa, kde bude vhodné přespat. Myslete i na to, abyste měli dostatek času na stavbu stanu, utáboření atd. Přístřešek nebo místo na spaní hledáme, pokud je to možno, za světla.

Doufám, že vás článek naladil na toulky přírodou a jakmile se roční období již stoprocentně přehoupne k jaru, vyrazíte objevovat Stezku Českem.

Bc. Alena Hubáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/inspirativni-lide-martin-ubl-cestovatel-ktery-prisel-se-stez/r~c5611e5a105611ee82b7ac1f6b220ee8/
https://mapy.cz/turisticka?planovani-trasy&dim=5dc591df0abe9354827910b6&x=13.5824771&y=50.6997667&z=14
https://www.svetoutdooru.cz/nocovani-v-ceske-krajine-bivakuj-ale-respektuj/
https://mapy.cz/zakladni?q=turistick%C3%BD%20p%C5%99%C3%ADst%C5%99e%C5%A1ek%20%C4%8Desko&x=14.0357013&y=51.1905373&z=8
https://www.stezkaceskem.cz/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 22. 02. 2024 12:34