Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Vzácné minerály Krušných hor

Vzácné minerály Krušných hor



Vyvěšeno: 6. 3. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 13-2024

agates-5114883_1280.jpgVzácné minerály Krušných hor

Krušné hory, majestátní pohoří rozprostírající se na hranicích mezi Českou republikou a Německem, jsou známé nejen svou malebnou krajinou a bohatou historií, ale také bohatstvím minerálů, které ukrývají ve svém podzemí. Tato oblast je jednou z nejvýznamnějších lokalit pro mineralogii a geologii v Evropě, a to díky své pestrosti minerálních nalezišť a unikátním geologickým podmínkám.

Geologická stavba Krušných hor je mimořádně složitá a zahrnuje různé typy hornin a geologických útvarů, což odkazuje na bohatství rud, které se zde těžily. Tato oblast je také známá svými krystalickými jeskyněmi a minerálními prameny, které jsou oblíbenými cíli turistů i vědců.

Krušné hory se rozprostírají zhruba od Jáchymova po Ústí nad Labem. Z hlediska výskytu drahých kamenů jim mohou konkurovat snad jen achátové lokality v Podkrkonoší a naleziště safírů na Jizerské louce. Mezi nejznámější naleziště rudních minerálů a křemenných polodrahokamů patří Jáchymov, Krupka, Ciboušov, Horní Halže, kde lze nalézt minerály, jako jsou: argentit, achát, ametyst, baryt, uraninit a mnoho dalších.

Co je to minerál

Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem. Minerály bez krystalické struktury nazýváme amorfní. Minerály, které mají obdobnou strukturu, ale odlišné chemické složení se označují jako izotypní a minerály se stejným složením, ale jinou strukturou se označují jako polymorfní modifikace.

Minerály Krušných hor

Od středověku hrálo hornictví v Krušných horách klíčovou roli v ekonomice a životě obyvatel. Krušnohorská naleziště drahých kamenů těžených v době Karla IV. a pravděpodobně i Rudolfa II. se nacházejí ve střední části Krušných hor zhruba mezi Vejprty a Chomutovem. Větší význam však měla těžba rud barevných kovů, kterými byly stříbro, cín, měď a další kovy, které byly využívány pro výrobu mincí, šperků a dalších produktů. Těžba v této oblasti dosáhla svého vrcholu v 16. a 17. století, kdy Krušné hory byly jedním z hlavních dodavatelů rud pro evropský průmysl.

Ametysty, jaspisy a acháty zdejších lokalit jsou vázány na hydrotermální křemen-ametystové a křemen-ametyst-hematitové žíly. Vlastní drahý kámen byl těžen jen výjimečně (lokalita Ciboušov), mnohem častěji se objevil jako doprovodný minerál při těžbě železných rud.

V Krušných horách se vyskytuje široká škála minerálů, díky různorodosti geologických podmínek a historii hornictví v této oblasti. Mezi nejznámější minerály patří:

  • Stříbro (a rudy stříbra) bylo jedním z hlavních těžených kovů v Krušných horách od středověku. Vyskytuje se zde v různých minerálních formách jako je např. argentit.
  • Cín je další důležitý kov, který byl tradičně těžen v této oblasti. Cín se nachází výhradně ve formě minerálu kasiteritu.
  • Měď byla dalším významným těženým kovem v Krušných horách. Nachází se zde v různých minerálních formách, nejhojnější je chalkopyrit.
  • Křemen se vyskytuje ve formě krystalů i v různých horninách v Krušných horách. Nejznámější jsou krásné krušnohorské ametysty, acháty a záhnědy.
  • Baryt je dalším, i když méně běžným minerálem v Krušných horách. Vyskytuje se zde ve formě barytových krystalů či v barytových žilách.

Vyskytují se zde i některé vzácné minerály, které mají vysokou mineralogickou hodnotu a jsou často sběratelsky atraktivní. Mezi tyto vzácné minerály patří:

  • Wulfenit je minerál s výraznou oranžovo-červenou barvou, který se vyskytuje ve formě krystalů. Je vzácný a sběratelsky ceněný pro svou atraktivní barvu a estetiku.
  • Bismutin je minerál obsahující bismut, olovo a antimon. V Krušných horách se vyskytuje ve formě krystalů nebo v příměsích v jiných minerálech. Je považován za vzácný.
  • Stephanit je sulfidový minerál obsahující stříbro a antimon. Vyskytuje se ve formě tmavých krystalů nebo v příměsích v jiných rudách. Je považován za mimořádně vzácný a je sběratelsky zajímavý.
  • Proustit je minerál obsahující stříbro a arsen. Vyskytuje se ve formě červených až oranžových krystalů a je ceněný pro svou krásnou barvu a estetiku.
  • Molybdenit je minerál obsahující molybden a síru. Vyskytuje se ve formě stříbřitě lesklých krystalů nebo v příměsích v jiných rudách. Je poměrně vzácný a má význam pro průmyslové využití molybdenu.

Tyto vzácné minerály představují jen malou část bohatého minerálního dědictví Krušných hor. Jejich sběratelská hodnota a geologická rarita přitahují zájemce z celého světa, kteří se chtějí seznámit s tímto unikátním geologickým prostředím.

Nicméně je důležité respektovat zákony a předpisy týkající se ochrany přírody a památek, aby bylo zachováno toto dědictví pro budoucí generace. Kromě toho je také důležité podporovat udržitelný turismus a ochranu přírodního prostředí v této unikátní oblasti.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto:pixabay.com

Zdroje:


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 1. 03. 2024 9:23