V Evropě skončí každý rok na smetišti 88 milionů tun jídla. Pro představu: zmíněné množství by nakrmilo 200 milionů lidí. Desetinu odpadu přitom tvoří naprosto nezávadné a pro konzumaci vhodné potraviny. Důvod, proč je lidé vyhazují, je přitom podle průzkumu bizarní: lidé si pletou dva obvyklé názvy na obalech - „minimální trvanlivost do“ a "spotřebujte do“. Platí to i pro zákazníky v České republice. Podle nedávného průzkumu CVVM téměř polovina Čechů mezi termíny nerozlišuje.
S plýtváním potravin jen na základě chybného chápání dvou pojmů chce skoncovat Evropská unie. Zástupci Evropské komise předložili strategii s názvem Farm to Fork, v rámci níž chtějí do roku 2022 problém s nepochopením termínu minimální trvanlivosti vyřešit.
Jednou z možností je neuvádět minimální trvanlivost u potravin s dlouhou trvanlivostí. Další je nahrazení současných frází jinými a mnohem více přesnějšími. Návrhy, jak značení potravin upravit, nyní připomínkují potravinářské organizace v EU. V příštím roce by mělo být jasno.
Článek převzat: https://www.denik.cz
tř. Budovatelů 2830/3, 434 01 Most
Po - Pá: 6:30 - 14:30