Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Novinky > EU chce zrušit nápis „minimální trvanlivost“ na potravinách

EU chce zrušit nápis „minimální trvanlivost“ na potravinách



Datum konání:
8.12.2021

plytvani.jpegEU chce zrušit nápis „minimální trvanlivost“ na potravinách

V Evropě skončí každý rok na smetišti 88 milionů tun jídla. Pro představu: zmíněné množství by nakrmilo 200 milionů lidí. Desetinu odpadu přitom tvoří naprosto nezávadné a pro konzumaci vhodné potraviny. Důvod, proč je lidé vyhazují, je přitom podle průzkumu bizarní: lidé si pletou dva obvyklé názvy na obalech - „minimální trvanlivost do“ a "spotřebujte do“. Platí to i pro zákazníky v České republice. Podle nedávného průzkumu CVVM téměř polovina Čechů mezi termíny nerozlišuje.

S plýtváním potravin jen na základě chybného chápání dvou pojmů chce skoncovat Evropská unie. Zástupci Evropské komise předložili strategii s názvem Farm to Fork, v rámci níž chtějí do roku 2022 problém s nepochopením termínu minimální trvanlivosti vyřešit.

Jednou z možností je neuvádět minimální trvanlivost u potravin s dlouhou trvanlivostí. Další je nahrazení současných frází jinými a mnohem více přesnějšími. Návrhy, jak značení potravin upravit, nyní připomínkují potravinářské organizace v EU. V příštím roce by mělo být jasno.

Článek převzat: https://www.denik.cz